Isnin, 21 Disember 2009

Contoh terbaik...salute Kelate dibawah pimpinan Ulama'

KOTA BHARU - Seramai 15 peniaga dan pekerja wanita beragama Islam di Pasar Borong Wakaf Che Yeh di sini dikenakan kompaun RM500 oleh Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam (MPKB-BRI) pada operasi tutup aurat di sini malam kelmarin.
Penolong Pengarah Jabatan Pembangunan Islam MPKB-BRI, Wan Sharafi Wan Mustafa berkata, mereka dikenakan tindakan tersebut kerana berpakaian tidak menutup aurat dengan sempurna.
Menurutnya, tindakan tersebut diambil mengikut Undang-undang Kecil Trade Perniagaan MPKB-BRI 1986 (pindaan 2002).Jelas beliau, penguatkuasaan larangan mendedah aurat itu dikenakan kepada golongan peniaga yang menjalankan aktiviti perniagaan mereka di bandar ini tanpa mengira waktu.
"Operasi itu diadakan selepas mendapati ramai peniaga dan pekerja wanita beragama Islam tidak menutup aurat walaupun pekeliling bertajuk Arahan Mematuhi Etika Berpakaian telah dikeluarkan sebelum ini," katanya.
Mereka yang dikenakan tindakan itu didapati tidak memakai tudung kepala, memakai kemeja-T berlengan pendek dan ketat serta berseluar panjang ketat.

*Ternanti-nanti bila peraturan seperti ini mahu dilaksanakan di seluruh Malaysia

Sumber rujukan
kosmo 21/12/2009
(klik disini)
3 ulasan:

  1. btul tu..bgus nye klu sluruh malaysia guna praturan tu...ni x, pakaian pelik2 nk jual brg ke nk jual pe?

    BalasPadam
  2. tahniah....entah bila nak praktikkan satu malaysia... :/

    BalasPadam
  3. InsyaAllah bila parti Islam memerintah,peraturan ini akan dilaksanakan..

    BalasPadam