Rabu, 14 Julai 2010

Cakap tak serupa bikin

Assalamualaikum wbt

Mungkin agak kasar tajuk yang diatas. Tetapi itulah yang boleh saya ibaratkan kepada mereka yang saya rasa memang sesuai diibaratkan sebegitu. Kecewa bilamana saya mengetahui banyak program PMIMSU telah panding dengan alasan yang tidak munasabah dan juga pelbagai perkara yang berkaitan dengan PMIMSU yang sentiasa dipandang salah dimata mereka.
Masalah birokrasi dari pihak tertentu yang saya rasa semakin mengarut semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Bermula dengan isu poster, rungutan pegawai kerana bilangan program yang terlalu banyak yang dianjurkan oleh PMIMSU hinggalah ugutan mahu membubarkan PMIMSU, Semua karenah birokrasi ini sememangnya tidak sepatutnya terjadi lebih-lagi setiap prosedur yang telah ditetapkan oleh mereka telah dipenuhi sebaik mungkin oleh kami.
Isu penampalan poster di blok-blok sekitar MSu ini sering kali diperkatakan dan menjadi kekeliruan di kalangan kami sendiri. Kami difahamkan bahawa tidak dibenarkan sama sekai untuk menampal poster di board-board berwarna merah di sekitar dinding di tingkat 4,5,6 dan 7. Bahkan kami pernah diugut untuk membubarkan PMIMSU jika kami menampal poster di board tersebut. Hanya dibenarkan untuk menampal di board tingkat 3 sahaja. Apa yang menjadi persoalan saya, mengapakah kelab dan persatuan lain boleh menampal poster di board merah sedangkan PMIMSU lansung tidak dibenarkan untuk menampal pada board yang sama? Mengapa arahan ini hanya dikhususkan kepada PMIMSU sahaja? Kalau benar arahan ini kepada semua kelab dan persatuan, mengapa sampai sekarang tiada tindakan diambil kepada mereka? Atau kelab atau persatuan diberikan keistimewaan atau kebenaran tertentu untuk menampal tetapi tidak diberikan kepada PMIMSU? Saya mempunyai bukit menunjukkan terdapat persatuan dan juga kelab menampal pada board merah itu sehinggalah artikel ini ditulis. Saya rasa tidak salah diberi kebenaran kepada semua kelab dan persatuan untuk menampal poster di board tersebut. Bukankah itu lebih baik jika dibandingkan menampal poster didinding?
Isu GEMS pula seringkali didendang oleh pihak pengurusan dan juga pihak tertentu,. Kononnya mahu setiap mahasiswa melibatkan diri dengan pelbagai program yang boleh membina jati diri. Tetapi sebaliknya berlaku, kami dah susun pelbagai program dan juga aktivit tetapi hampir kesemua proposal tersebut telah panding. Kami sudah mengetahu. Kalau proposal terlalu lama panding, proposal kami itu akan ditolak tanpa sebab yang munasabah atau lansung tidak ada alasan. Sebagai contoh program Kuliyah Fiqh wanita dan juga kuliyah mingguan yang penceramahnya dijemput khas dari JAIS telah ditolak tanpa ada alasan yang kukuh. Saya tidak begitu hairan mengapakah program berbentuk keagamaan terlalu sukar untuk diluluskan. Itulah petanda umat akhir zaman. 
 Program hiburan dan lagha terlalu diagungkan-agungkan, Program berbentuk kemegahan nama sering kali dibuat secara besar-besaran(contoh Malaysia Book of record) tetapi program yang membentuk jati diri muslim sering kali diabaikan. Selalu alasan cenderahati dibuat alasan supaya program berbentuk ceramah atau talkshow atau program kuliyyah ditolak. Saya mahu bertanya kepada anda, terlalu mahal ke untuk membayar cenderahati kepada penceramah sebanyak rm300 berbanding memanggil artis Anuar Zain untuk membuat persembahan sempena dinner MSU yang menelan belanja hampir berpuluh ribu ringgit. Jangan ingat saya tidak tahu tentang perkara dalaman yang berkaitan dengan MSU. Jika benar isu bayaran kepada penceramah menjadi alasan, kami rela menggunakan duit kami asalakan program tersebut dapat dijalankan. Tetapi seperti biasa, alasan yang lain pula ditimbulkan (sedangkan dulu tidak pula timbul isu baru ini) dan perkara ini sudah banyak kali terjadi.Janganlah terlalu mengejar kemewahan dan juga kemahsyuran sehingga sanggup menganaktitikan program berbentuk keagaamaan. 
Yang menyedihkan saya program kami ini tidak diluluskan oleh orang yang sama akidah dan bertuhan tuhan yang Esa. Itu yang paling menyedihkan. Tidakkah mereka memahami Firman Allah SWT : “Bertolong-tolonglah kamu dalam berbuat kebaikan dan taqwa dan janganlah kamu tolong menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. Dan bertaqwalah , kepada Allah, karena sesungguhnya Allah sangat berat siksanya” (QS. Al-Maidah: 2)
Sudah jelas lagi bersuluh, ayat tersebut menyuruh bahu membahu dalam perkara yang baik tetapi sebaliknya berlaku. Sangat menyedihkan.Ingatkan bilamana orang atasan beragama Islam,mudah untuk diadakan program kerohanian, tetapi sebaliknya berlaku.Itulah dunia. Dunia sudah terbalik. Terlingkup. Agama diketepikan, dunia, kemahsyuran dan pangkat menjadi rebutan.
Bahkan ada juga dikalangan anak buah saya telah dimarahi oleh pegawai scd kerana terlalu aktiviti mahu diadakan hingga membuatkan dia merasa ‘tension’. Jawapan saya “ saya tidak kisah kamu jika kamu tidak mahu menjadi pegawai yang menguruskan kami, kamu boleh mencari kelab dan persatuan yang tidak aktif dan menunggu gaji buta sahaja pada setiap hujung minngu. Maka kamu tidak akan tension lagi lepas ini”. Saya hairan betul, apa tujuan ditubuhkan persatuan atau kelab. Apakah hanya sekadar nama sahaja tetapi tidak aktif. Dia memarahi kami disebabkan banyak program yang kami mahu adakan? Pelikkan dengar tu. Kebiasanya persatuan akan dimarah sebab tidak ada program tetapi sebaliknya kami dimarah sebab terlalu banyak program sehingga menyebabkan pegawai tersebut tension. Dunia sudah terbalik. Terlingkup. Agama diketepikan, dunia, kemahsyuran dan pangkat menjadi rebutan.
Kamu harus merenung apa yang telah Baginda nabi sabda:
"Nabi Muhammad s.a.w. bersabda (yang bermaksud): "Sesungguhnya diantara manusia itu ada yang menjadi pembuka untuk kebaikan dan penutupan dari kejahatan, dan ada juga manusia yang menjadi pembuka kejahatan dan penutupan kebaikan, maka sesungguhnya untung bagi orang yang dijadikan Allah s.w.t. sebagai pembuka kebaikan dan binasa bagi yang dijadikan Allah s.w.t. pembuka kejahatan itu ditangannya." (riwayat Anas)
Huszaifah ra.a berkata: "Nabi Muhammad s.a.w. bersabda (yang bermaksud) Demi Allah yang jiwaku ada ditangaNya, kamu harus melakukan amar maruf dan nahi mungkar atau jika tidak melakukan itu bererti sudah hampir Allah akan menurunkan siksa kepadamu, kemudian kamu berdoa maka tidak diterima oleh."
“Dan suruhlah (manusia) mengerjakan yang baik dan cegahlah (mereka) dari perbuatan yang mungkar dan bersabarlah terhadap apa yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh Allah).” (QS. Luqman: 17)

4 ulasan:

 1. jangan memberi 1000 alasan bodoh kalau dah tak suka...bagi reason yang sepatutnyer..itulah orang yang bijak...

  BalasPadam
 2. ehmm..biase la manusia...
  x sngke plak pogram yg fiqh tue x jalan..
  nk g tp ad kels..
  kdg2 kite kene sedar kn org bukn dr bawh(student)..
  tp dr yg kepala nye(pentdbiran)..byk sgt yg x betol nye...
  itu lh nme ny cabaran, kn..??

  BalasPadam
 3. sabar dalam berdakwah k halim.....
  Maha Suci Allah...Dia sentiasa bekalkan pejuang2 Agamanya dengan teman2 yang setia dalam pelbagai kerumitan...
  nikmat yg x boleh dibeli tu.....
  semua orang mahukan dan sukakan kebenaran...termasuklah sang penipu.....

  BalasPadam
 4. betul tu sahabat2....perjuangan untuk menyebarkan agamaNya tetap akan kita teruskan wpun mendapat rintangan..dugaan yang dihadapi oleh Baginda Nabi lagi hebat...jadikan Baginda contoh tauladan dalam menghadapi mehnah dan tribulasi ini.

  BalasPadam